Hvad er Dolby Atmos?

Dolby Atmos er et lydformat, hvor traditionel kanalbaseret surround sound kombineres med objektbaseret lyd. Traditionelt har man, når man arbejdede med surround sound, arbejdet i 5.1 eller 7.1 Her har man placeret lyd i specifikke kanaler og på den måde skabt illusionen af, at lyden kom fra, eksempelvis, midten af skærmen, eller bagved lytteren/seeren.

Med objektbaseret lyd ændrer man på det. Her er der en dekoder, der kender det højttalersystem, som man lytter på, og som derfor ved præcis hvordan lydene skal placeres for at skabe den oplevelse, man ønsker, lytteren skal have. Lydene tilpasses altså det system, de afspilles på, for at give den mest optimale oplevelse.

Dolby Atmos tilføjer også en tredje dimension til lytteoplevelsen ved at tilføje højttalerkanaler til loftet. Dette giver nogle helt unikke udtryksmuligheder. At systemet derudover i certificerede biografer er fuldfrekvent gør, at man samlet set kan skabe nogle lydlige oplevelser, som aldrig før har været muligt. Det skal opleves.

Dolby Atmos mixbiograf – G11

Vores Dolby Atmos mixbiograf, i daglig tale G11, er stedet hvor de studerende, har mulighed for at arbejde med Dolby Atmos i et stort lokale.

I lokalet er der installeret et Meyer Sound System i en 9.1.4 konfiguration.

Lokalet har et HDX2 Pro Tools system og en ekstern RMU (Render and Mastering Unit). Så der er masser af (computer)kræfter, når de studerende mixer Atmos til eksempelvis deres kortfilm på Avanceret Medieproduktion eller afgangsfilmene fra The Animation Workshop i forbindelse med modulet Lyd til Animationsfilm

Studie 2 – Atmos Mix-Studie

Studie 2 er vores “lille” Atmos studie. Her kan man som studerende forberede sit mix, inden man skal mixe i biografen i G11. Studiet kan også bruges til endelige mix, eksempelvis hvis man mixer musik til Dolby Atmos Music.

Studiet er konfigureret som et 7.1.2 system med Genelec monitors.

Meyer Sound

Vi har stort fokus på, at vores studerende kommer til at arbejde med udstyr, der er relevant i forhold til de brancher de skal arbejde i, når de er færdiguddannede. Meyer Sound har, specielt inden for Post Produktion af lyd til film, markeret sig ved at blive valgt som leverandør af højttalere hos mange af de store postproduktionshuse, specielt i udlandet. Meyer Sound er bredt anerkendt for at lave højttalere af højeste kvalitet, både når det kommer til hardware såvel som i forhold til lyden.

Vi har lavet en video, hvor du kan høre mere om Dolby Atmos og Meyer Sound.

Læs mere om Meyer Sound

Genelec

Lige siden Sonic College blev etableret i 2010, har der været Genelec monitors på uddannelsen. Genelec er bredt anerkendt for at lave nogle af de bedste studiemonitors. Det har derfor altid været naturligt, at der var mange Genelec monitors på uddannelsen.

Med vores investering i Dolby Atmos følger også et krav om flere studier, hvor der kan arbejdes med formatet. I forbindelse med denne udvidelse af faciliteterne var det helt naturligt for os at tage kontakt til Genelec.

Læs mere om Genelec

Avid

Når man uddanner lyddesignere, kommer man ikke udenom at skulle undervise sine studerende i Pro Tools. Pro Tools er, specielt inden for postproduktion til film, standarden i branchen. Udover Pro Tools, laver Avid også controllere som bruges af mange professionelle lyddesignere. Avid har produkter, der er brancheførende, når man gerne vil arbejde med immersiv lyd og professionel indspilning af musik. Avid går foran, når der skal udvikles ny teknologi, eksempelvis implementering af Dolby Atmos.

Se mere om, hvordan vi bruger AVIDs produkter på uddannelsen, eller læs videre nedenfor.

Læs mere om Avid

Udlejning

Skal din næste musikudgivelse eller film laves i Dolby Atmos?

Vi udlejer vores studier både med og uden teknikere. Kontakt os for at høre mere.

Læs mere om udlejning

Seneste cases

I praktik hos Gyraf Audio

I praktik hos Gyraf Audio

Meyer Sound Powers Immersive Heilung Performance at Roskilde Festival

Meyer Sound Powers Immersive Heilung Performance at Roskilde Festival

Et tilbageblik på første skoleår

Et tilbageblik på første skoleår

Roskilde Festival 2024: Nytænkning af Koncertoplevelser

EU collaboration – Hope & Despair

Andreas Ringbloms Rejse som K-Pop Sangskriver i Asien

artikel på udogse.dk