Stor donation skaber grobund for forskning og forundring i lyd på UC SYDs ny Campus Kolding

Med donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, bliver et stort atrium vækket til live på UC SYD’s nye Campus Kolding, til gavn for forskning og de mange studerende. 

Atriet er midtpunkt i UC SYDs nye Campus Kolding i Universitetsparken og strækker sig gennem alle bygningens seks etager. Her er det centrum for en af de største atrium multihøjtaler-installationer i verden.

Atrium projektet hedder Det lydomfavnende atrium og består af mere end 180 højtalere placeret i hele rummets højde. Hver højtaler kan styres individuelt og det vil give uanede muligheder i forhold til lydperspektiv, lydoplevelse og forundring. Installationen bliver dels brugt til lydkunst – og dels til forskning på lyddesigneruddannelsen.

Læs mere

Lydkunst til det lydomfavnende atrium – ide og forberedelse

Det lydomfavnende atrium på Ny Campus Kolding har flere formål, en forskningsrelateret, en undervisningsrelateret og en kunstnerisk relateret. Den sidstnævnte giver sig udtryk først og fremmest i et lydkunstværk, og Sonic College har inviteret en lille håndfuld af lydkunstnere til at komme med et oplæg omkring lydkunstværket. Af disse blev der valgt et lydværk, som skal bruges både ved åbning af undervisningsstedet i starten af september og som skal give de pædagog, grafik og lyddesignstuderende en lydoplevelse i dagligdagen, som udnyttet potentialet i det lydomfavnende atrium med de mange højttalere. Valget faldt på lydkunstnerne The Overheard ved Marie Højlund og Morten Riis med lydværket ”(Ceci n’est pas) un arbre”/ ”(Dette er ikke) et træ”.

Læs mere om idéer og forberedelser til færdige lydkunstværk her

Fakta

Projekt: UC SYD Campus Kolding
Sted: Kolding
Periode: 2020-2022
Bygherre: UC SYD
Arkitekt: CUBO Arkitekter
Størrelse: 10663 m2
Støtte fra A.P. Møller Fonden: 4 mio. kr.
Teknik: 188 højttalere og 20 km kabel

Om Spacemap GO

Arkitektur og det lydomfavnende atrium.

Cubo arkitekter A/S i Århus er arkitekter på UCSyd’s nye bygning på Campus Kolding. De vandt opgaven i 2018 i en arkitektkonkurrence med fem forskellige arkitektfirmaer. I projektet var der naturligvis nogle forskrifter, der skulle være indfriet omkring bygningen, især i forhold til nabobygningen Syddansk Universitet, der ligger som et endnu større hus på Campus Kolding og som er tæt på den nye uddannelsesbygning, som skal indeholde uddannelser for UCSyd. Sune Nielsen, som er partner i Cubo, har været hovedansvarlig for arkitekturen på bygningen.

Læs mere

Forskning og uddannelse.

En af grundpillerne i fondsdonationen er forskning, og en forskningsgruppe er allerede i gang med at forberede, hvordan den unikke højttalerinstallation kan blive et centralt værktøj for undersøgelse og forskning omkring, hvordan omsluttende lyd påvirker de personer, som har en dagligdag på den nye campus.

Den høje lydkvalitet og det faktum, at lyden kan være overalt i det offentlige rum i bygningen, betyder, at der bl.a. kan forskes i, hvad lyd kan gøre i forhold til stemninger, atmosfærer og sanseoplevelser, hvordan lyd kan formidle velvære og koncentration, hvordan lyd kan maskere den generelle ”støj” i atriet, og hvordan lyd kan bruges til sted, signal og tidsgenkendelse. Forskningsresultater vil have særlig fokus på livskvalitet og velfærd og vil væsentligt indsamles via observation og interview af bygningens brugere.

Det færdige lydkunstværk ”(Dette er ikke) et træ…”

Lydkunstnergruppen Overhead har ugerne op til indvielse af Campus Kolding arbejdet intenst for at få lydkunstværket implementeret i teknikken og akustikken i det trekantede, høje atrium. Forinden havde de defineret værket, lavet forberedende arbejde og indsamlet lyde, men nu skulle værket have i sit eget liv i rummet og have den rigtige lydmæssige identitet.

Læs mere

Indvielsen

Efter planlægning, installation og ophængning, programmering og selvfølgelig forberedelse af lydkunstværket oprandt dagen, hvor det hele skulle indvies. Tirsdag d. 6 september var den store festdag, hvor hendes kongelige højhed Prinsesse Mary, Koldings borgmester, byrådet, forvaltningen, byens pinger og selvfølgelig studerende og personale på fire uddannelser, som har til huse i den nye UC-Syd bygning, kunne åbne denne bygning og lytte til den fantastiske højttalerinstallation.

Læs mere

Installationen

AV-installatøren Stouenborg har projekteret og installeret de mange højttalere, der hænger i det lydomfavnende atrium. Amerikanske Meyer Sound har leveret de 187 aktive højttalere, DSP processorer og den software Spacemap Go, som er centralnerven til lyd-styring, placering og bevægelse i den store installation.

Læs mere

Kontakt

Kontakt os hvis i har spørgsmål til projektet:

Lars Tirsbæk
Projektleder

ltir@ucsyd.dk
6015 4618

Seneste cases

Campus Kolding – Indvielse

Om Spacemap Go

Det færdige lydkunstværk ” ( Dette er ikke ) et træ…”

Arkitektur og det lydomfavnende atrium.

Lydkunst til det lydomfavnende atrium – ide og forberedelse

Det Lydomfavnende Atrium – Installation