Jens Walther

Kontrol og brug af ”Det lydomfavnende Atrium”

Hvordan kan brugeren kontrollere 187 højttalere og er det overhovedet ladsiggørligt at overskue et system med så mange lydmæssige variabler? Det korte svar på det er ”JA” og grunden til det ligger i den software, den Spacemap Go iPad app, som Meyer Sound har udviklet. Softwaren er intuitivt og i høj grad baseret på visuelle objekter i en brugervenlig, mobil og touchbaseret app.

Det er vigtigt at forstå, at Spacemap Go appen selvfølgelig ikke er den lyd-bearbejdende software på atrium installationen. Softwaren er en kontrol software, som via trådløst netværk sender beskeder til det centrale rack med Meyer Sound Galaxy processorer, som udfører mix og højttalermanagement på de mange højttalere. Spacemap Go er brugerfladen, mens de mange Galaxy enheder er arbejdshesten på selve lyd-behandlingen. Derfor sidder der også 12 Galaxy 816 processorer i rackskabet i det teknikrum på UC-SYD, Kolding, hvorfra lyden i atrium systemet bliver styret. Hver Galaxy processor har 8 indgange og her særlig vigtigt, 16 udgange. Hver udgang er forbundet til en specifik højttaler i systemet, så derfor i alt 192 udgange på det totale system, lidt flere end der er højttalere.

Software funktionalitet

Mens mange andre multihøjttaler systemer i reglen har nogle faste konfigurationer, her kan nævnes 5.1 eller 7.1.4, så kan Spacemap Go konfigureres til lige netop det system, som der er behov for i den pågældende installation. Så konfigurationen er fri og kan håndtere et ubegrænset antal højttalere i et immersivt system. Basmanagement og styring af subwoofere kan selvfølgelig være en del af systemet, således også her på UC-SYD, hvor der er tre subwoofere på hver etage i bygningen.
I denne UC-SYD installation, som er en af de største Spacemap Go installationer, har Meyer Sound foretaget konfigurationen af selves systemet i softwaren, i en kombination af de fysiske I/O, programmering af Galaxy processorerne og hensyntagen til højttalermodel, placering og akustik. Installationen optræder derefter i en tredimensionel X-Y repræsentation på iPad softwaren, hvor hver højttaler er markeret som et visuelt objekt, mens subwooferne optræder som derived node, så bundfrekvenserne i et basmanagement system følger med i de bevægelser, som en lydkanal foretager sig mellem tophøjttalerne.
En lydkanal kan oprettes i softwaren og modtage sin lydkilde enten fra et analogt input, et AES digitalt input eller et AVB netværks baseret digitalt input på Galaxy processorerne. Kanalen kan derefter placeres enten i en højttaler, eller mere typisk i et punkt mellem nogle højttalere. Softwaren udregner konstant et realtime mix ud for den pågældende lydkanal, og fordeler dette mix i højttalerne i installationen.
Det kreative sker, når brugeren lader en lydkanal vandre som et bevægeligt punkt i installationen. Her har Meyer Sound lavet en række bevægelses preset, eksempelvis en lige linje, et M, en cirkel, et V, en stjerne og mange flere. Når et bevægelses preset kaldes frem, så kan brugeren dels bestemme hastigheden af bevægelsen, om bevægelsen skal foretages sig en eller flere gange (loop), størrelse af bevægelsen (den visuelle præsentation af bevægelse kan zoomes ind og ud), og bevægelsens orientering i X, Y planet.
Brugeren er dog ikke fastlåst til en række bevægelses preset. Brugeren kan selv tegne en bevægelse direkte på iPad’s touchflade og har derefter de samme parameter variationer gældende for den tegnede bevægelse som for et preset. Softwaren har kapacitet til 32 samtidige lydkanaler, og typisk afvikles Spacemap Go sammen med en DAW, det være sig Pro Tools, Logic, Ableton Live eller QLab, som håndterer lydindhold, og den tidsmæssige synkronisering af lydafviklingen i de enkelte lydkanaler. DAW afvikling og Spacemap Go er selvfølgelig synkroniseret til hinanden.

Ibrugtagning af systemet

Lige så snart UC-SYD bygningen stod klar, ”Det lydomfavnende Atrium” var færdiginstalleret og de studerende fra Sonic College havde befolket deres nye uddannelses lokation, så er der blevet arbejdet med lydsystemet i atriet. I første omgang med den lydpræsentation, som skulle fremvise systemet på indvielsesdagen d. 6 september, hvor Kronprinsesse Mary trykkede på knappen, som satte lydsystemet i gang. Og senere hen med flere kunstneriske og kreative lydkreationer.
Oskar Lemke, som var med i den gruppe af studerende, der lavede lydpræsentationen på indvielsesdagen, har fået blod på tanden omkring at arbejde med Spacemap Go og Atrium installationen. Inspireret af den norske lydtekniker og producer Morten Lindberg, som indspiller musik med en multikanal og immersiv tilgang, har Oskar udnyttet den akustik, som der er i atriet og genskabt den ved hjælp af højttalersystemet og Spacemap Go.
”Der står jo et flygel på gulvet i bunden af atriet, og jeg ville gerne udnytte den oplevelse af musik i rummet, i akustikken, og fastholde den i en indspilning. Jeg udvalgte 4 højttalere på hver etage, og satte en omni mikrofon så tæt på højttaleren som muligt. Så jeg havde 20 mikrofoner spredt ud over hele atriet, hvor jeg udnyttede den flytbare mikrofonforstærkere, der er til SSL mixeren i indspilningsstudiet. Således kunne jeg indspille alle 20 mikrofoner på en gang, også selv om de var spredt ud over hele atriet. Jeg fik så to pianister til at spille nogle værker på flyglet og spillede også selv et par celloværker. Nu kan jeg afvikle i alt ni musikstykker, som spiller ud via Spacemap Go softwaren til de selvsamme højttalere, hvor mikrofonerne var placeret under optagelsen. Resultatet og lyden er ret overbevisende, og der er mange studerende i bygningen, som er blevet ”snydt” og tror, at der sidder nogen nede ved flyglet og spiller. Så den akustiske oplevelse er en til en pga. metode og højttalersystemet. For mig har det været en oplevelse bare at gøre det og i grunden er konceptet ret simpelt, særlig med hensyn til mix og panorering. I øjeblikket har vi komposition modulet på uddannelsen, og her er der en del studerende, der har valgt at skrive musik netop til atriuminstallationen.”
Lars Tirsbæk, lærer på Sonic College og initiativtager til fondssøgning vedr. atriet, fortæller om ibrugtagning af systemet:
”Det har været en positiv overraskelse for os at se, hvor let det har været for de studerende at bruge systemet. Processen med at bruge selve systemet til at få lyd ud af højttalerne, placere lyden og lave de her Spacemap’s har været rigtig nemt, og de studerende har gået til det med krum hals og begyndt at bruge det, lige så snart systemet var færdigt. Forventningsmæssigt har det været virkelig spændende at se og høre, om systemet kunne leve op til det, vi ønskede. Vi har haft lydkunstnere og de studerende til at arbejde på systemet, og det er meget tilfredsstillende at høre, hvor godt højttalersystemet lyder i rummet. Alle har været glade for at arbejde med systemet og højttalere og akustik spiller rigtig godt sammen. Vi er meget tilfredse med installationen, og glæder os til at bruge den i undervisning og forskning i fremtiden.”