Lars Tirsbæk

Genelec The Ones – Endnu et Dolby Atmos monitor system

Lige siden Sonic College blev etableret i 2010, har der været Genelec monitors på uddannelsen. Genelec er bredt anderkendt for at lave nogle af de bedste studiemonitors, og det har derfor altid været naturligt, at der var en mange Genelec monitors på uddannelsen.

På Sonic College har vi mellem 100 og 120 studerende med deres daglige gang på campus. De studerende har adgang til studierne 24/7 og der er altid massere af aktivitet i bygningen. Vi har på campus 9 arbejdsstudier, og et indspilningsstudie. Studierne har i løbet af de seneste år gennemgået en udvikling hvor de hver især har fået en speciel funktion. Udstyret er blevet tilpasset til de opgaver studiet er tænkt til.

Der har altid været et behov for at have flere studier til arbejdet med sourrund sound, og vi har haft en lille håndfuld 5.1 studier.

Med vores investering i Dolby Atmos, følger også et krav om flere studier hvor der kan arbejdes med formatet. I forbindelse med denne udvidelse af faciliteterne var det helt naturligt for os at tage kontakt til Genelec.

Udfordringer ved små rum

På campus i Haderslev har vi nogle relativt små arbejdsstudier, udfordringen ved at lave Atmos systemer i små rum, er at man ikke rigtig kan undgå at komme til at sidde meget tæt på nogle af højttalerne, derudover har små rum generelt set nogle akustiske udfordringer som også skal imødekommes på den ene eller anden måde.

Fordelen ved coax enheden

Med Genelecs ”The Ones” serie, hvor de er begyndt at lave coaxiale enheder i deres monitors, har vi mulighed for at imødekomme problemet med den lille afstand til højttalerne. Ved en normal to eller trevejs højttaler vil man have en Bas og en diskant enhed. Disse er fysisk placeret på en måde som betyder at man skal have en vis afstand til højttaleren, før lyden samler sig som ønsket. Ved en coax enhed, er enhederne placeret i lag, oven på hinanden, hvilket betyder at lyden kommer fra det samme punkt, og man kan derfor i princippet bruge højttalerne som hovedtelefoner, da de lyder ”rigtigt” i dét de forlader kabinettet.

Fordelen ved GLM

Ud over coax enhederne har Genelec også deres Smart Active Monitor system(SAM) hvor man ved hjælp af (GLM (Genelec Loudspeaker Manager) kan kalibrere sine studie monitors, så de bliver tilpasset det rum de er placeret i- Dette sker både i forhold til frekvens, men også i forhold til den tidsforskel der kan være mellem de forskellige højttalere. Tilpasningen i frekvens kan afhjælpe nogle af de udfordringer vi har i små rum, ved at man tilpasser den lyd deres afspilles, så den interagere bedst muligt med rummet. Tilpasningen af tid, er supervigtigt når man arbejder med flere højttalere, da det har en enorm betydning for hvordan man opfatter lydbilledet, både når det er i stereo, men endnu mere når det er i formater som Dolby Atmos.

Kalibreringen foregår ved hjælp af software og en målemikrofon som i samspil finder systemsets udfordringer i det givne rum, og forsøger at komme med den bedst mulig løsning. Selvfølgelig med mulighed for at lave tilpasninger.

Vigtigheden af level kalibrering

Endnu en vigtig funktion i Genelec systemet er den indbyggede levelkalibrering. Kalibrering er noget som mange proffesionelle lydfolk altid har brugt. Det er supervigtigt da ørenes følsomhed og opfattelse af lyd ændre sig alt efter hvilket lydtryk de udsættes for.

Hvis man skal træffe objektive og kvalificerede valg, dur det derfor ikke at man ”bare” lytter på et tilfældigt lytte niveau.

Med den indbyggede level kalibrering, har Genelec gjort det utroligt nemt, af få defineret nogle klare presets, som både gør at man kan passe på sine øre, men også betyder at man kan træffe kvalificerede valg, også selv om man måske har et mobilt system hvor man flytter sine monitors mellem forskellige lokations. En hurtig kalibrering, og man har styr på sine niveauer.

Lydkvaliteten og overførsel til andre systemer.

Udover at Genelecs monitors har nogle smarte og brugbare funktioner, så lyder de også rigtig, rigtig godt. Specielt deres coaxiale serie lyder helt forrygende, og de markere sig specielt ved at de er nemme at arbejde på, og de resultater man opnår på dem, overføres rigtig godt til andre monitorsystemer, hvilket ikke altid er en selvfølge.

Vores Genelec atmos system, er et 7.1.2 system. Det er en smule overdimensioneret til det rum hvor det er montere lige nu, men der er en mening med galskaben, da systemet ”flytter med” til vores kommende campus i Kolding, hvor det måske skal suppleres med et par ekstra enheder i loftet, så vi rammer 7.1.4, som er det format som anbefales til eksempelvis produktioner målrettet Netflix.