af Jens Walther Jacobsen
Cubo arkitekter A/S i Århus er arkitekter på UCSyd’s nye bygning på Campus Kolding. De vandt opgaven i 2018 i en arkitektkonkurrence med fem forskellige arkitektfirmaer. I projektet var der naturligvis nogle forskrifter, der skulle være indfriet omkring bygningen, især i forhold til nabobygningen Syddansk Universitet, der ligger som et endnu større hus på Campus Kolding og som er tæt på den nye uddannelsesbygning, som skal indeholde uddannelser for UCSyd. Sune Nielsen, som er partner i Cubo, har været hovedansvarlig for arkitekturen på bygningen.
Arkitektfirmaet har taget en mere ydmyg tilgang til bygningen, og forsøgt at give bygningen profil, men uden at den stikker for meget af i forhold til de andre undervisningsbygninger, som der ligger på Campus Kolding. I særlig grad forholde sig til nabobygningen, som ligger tæt på og hvor der også laves en forbindelse imellem de to bygninger med en overdækket gangbro i 1. sals højde.
”Vi synes jo, at der allerede er ret meget gang i den med forskellige farver og former i arkitekturen på Campus Kolding, så derfor valgte vi en anden tilgang, hvor vi i høj grad valgte at lade os inspirere af designet på den gamle bygning (Syddansk universitet); så i stedet for at tale et nyt sprog, så ville vi gerne taler det samme sprog.”
Som enhver anden arkitektopgave er der nogle krav og forskrifter omkring bygningen, både omkring funktionalitet og i dette tilfælde også det krav, at bygningen skulle være en ligesidet trekant. Sune Nielsen fortæller også i forhold til atriet, som næsten giver sig selv med en ligesidet trekantet bygning, og det samtidig krav til dagslys i alle undervisningsrum. Når undervisningsrum bliver lagt ude i kanten af bygningen, ud til facaden og dagslyset, så opstår atriet næsten af sig selv.
Det har været vigtigt for arkitekterne, at transparens var en faktor i bygningen, både inde og i ude, det samtidig uden at falde i fælden med at lave en glasbygning, hvor varme og lys blev en problematisk faktor. Derfor er indgangen med det store glasparti lagt mod nord med mere behersket sollys, og den brede trappe fører op til første sal, så den på en måde føles som det offentlige rum og kernen i bygningen. Herfra er der også view ned i det store multirum til pædagogerne i stueplan, så multirummet, der har en indvendig højde på to etager, har en åbenhed og transparens.
Trapperne i atriet har en spiral funktion, så du møder en ny trappe op til næste sal i atriumrummet, når du med uret går op igennem bygningen startende ved hovedtrappen. Væggene i atriet er også brudt med brede balkoner nærmest som afsatser på en bjergside, så rummet bliver mere intimt, og som betyder, at atriet ikke føles så stort. Den store højdeflade fra stueplan og til ovenlysvinduerne i toppen af bygningen bliver på den måde også brudt og virker derfor ikke så monumental, men derimod mere imødekommende og inviterende til ophold i atriet.
”Vi har mange af de her åbne læringsrum som en del af atriet, og tanken med de åbne trapper er lidt den samme ide, du kan se folk bevæge sig op og ned i bygningen og det giver mulighed for kommunikation og højne den tværfaglighed, som der er imellem de forskellige uddannelser. Det hjælper med at få den synliggjort og få udfoldet det liv, som der er i huset.”
Problematikker omkring højttalerinstallationen
Fondsansøgning og donation af højttalerinstallationen til Sonic College kom meget sent i forhold til bygning af UCsyd i Kolding og efter, at arkitekturen var på plads. Så der skulle indgås nogle kompromiser og findes gode løsninger for at få 187 højttalere ind i arkitektur og bygningsinstallation. Sune Nielsen fortæller om processen.
”Vi var jo langt i processen, da vi blev orienteret omkring denne højttalerinstallation. Og den skulle lige have et par runder rundt omkring bordet, før vi fik landet den rigtige løsning og bygherre, Sonic College, AV-installatør og jeg som arkitekt fik snakket problematikkerne igennem. For os var det vigtigt at få det bygningsintegreret, at få det tegnet ordentligt ind i projektet og ikke bare klasket op uden på det, som var tænkt og tegnet. Subwoofere og lofthøjttalere var et mindre problem, men de retningsbestemte højttalere, som skulle sidde i panelvæggene og spille ud i atriet var de mest udfordrende. Vi ville gerne have dem monteret bag trælamellerne, men det gav lydmæssigt nogle problemer, så løsningen blev den, hvor højttalerne er lagt ind i kasser i panelvæggen, kasser, som er designet til højttaleren. Under sådan en proces er det vigtigt at lyttet til hinandens faglighed, spille bold og få det bedste ud af situationen.”
Anders Jørgensen fra Stouenborg fortæller om integration af højttalerinstallationen: ”Største udfordring i dette er, at vi kommer ind fra sidelinjen i et projekt, som har kørt en del år og i et langt udbud. Og i et atrium, som i grunden er færdig designet, og hvor vi skal implementere et stort antal højttalere. Det er ikke en naturlig ting for nogen, at vi kommer og beder om et teknikrum og vil plastre huset til med højttalere. Vi kommer jo, og forandre et projekt, så der bliver også en del forandringdsledelse i processen ud over vores arbejde med at projektere og installere. Vores opgave er også at få nogle mennesker til at synes, at det her er en fantastisk ide, ikke bare en fantastisk ide for Sonic College og skolen, men også for huset, projektet, arkitekten, UCSyd og Kolding. Det virkelig interessante er jo den forskningsdel, som kommer, efter vi er færdige og efter at huset er indviet. Det er i høj grad forskningsdelen, som berettiger, at vi propper alle disse højttalere ind i rummet. Det er jo meget få store byggerier i Danmark, som ikke har et atrium, og her kan forskningsdelen i denne installation og i dette rum være med til i fremtiden at skabe bedre atrier, der er relevante, gode og fornuftige.”