Lars Tirsbæk, Class ’15
Lars Tirsbæk studerer på sjette semester på Sonic College og er i praktik hos Online Mastering. Online Mastering ejes og drives af Holger Lagerfeldt som også er underviser på Sonic College. Lars fortæller her om hvorfor han søgte praktik hos Online Mastering, og om hvad hans dagligdag, som praktikant hos Online Mastering, indebærer.

Introduktion

Allerede i løbet af mit første år på Sonic College, blev det klart for mig at jeg havde talent for det tekniske og jeg fik hurtigt en idé om at det kunne være super fedt at komme i praktik hos Holger. Mastering er en meget teknisk disciplin, hvor det er de små ting der nogle gange kan gøre den helt store forskel. Det handler om at kende sine værktøjer og om at kunne finde den mest hensigtsmæssige måde at løse de forskellige udfordringer som der i masteringprocessen.

Om mastering

Mastering er en fast del af moderne musikproduktion. Mastering er den sidste del af lydbehandlingen inden musikken udgives. Masteringprocessens formål er at optimere det samlede lydbillede på en musikproduktion. Dette opnås blandt andet ved hjælp af equalizering og dynamisk processering. Mastering fungerer også som den sidste kvalitetskontrol af musikken inden den udgives.

Hverdagen hos Online Mastering

Jeg er hos Holger 1-2 dage om ugen. Når der laves mastering, sidder jeg typisk ved siden af Holger og følger med i, hvad han laver. Det er super cool og jeg får vildt mange tips og tricks. Holger er rigtig god til at forklare, hvad han gør, og endnu vigtigere hvorfor og hvordan. Det er helt vildt fedt at se, hvordan en professionel masteringtekniker arbejder. Det har overrasket mig, hvor stor en forskel mastering i mange tilfælde kan gøre. Et mix som måske ikke sider helt i skabet, kan pludselig komme til at lyde rigtig godt. Det er super fedt at opleve!

The tools

Det har også overrasket mig, hvor mange forskellige værktøjer der rent faktisk bruges til mastering. For mig at se er det meget vigtigt at man kender de værktøjer som der er til rådighed. Man skal kende til de muligheder og begrænsninger som de enkelte værktøjer har. Kun med denne viden kan man vælge det rigtige værktøj til opgaven.

Kundekontakt

Holger bruger rigtig meget tid på kundekontakten, og det har jeg stor respekt for. Alle kunder hos Online Mastering, tilbydes et gratis mixcheck. Det betyder at Holger modtager sangen nogle dage før der skal laves mastering. Holger lytter så numret igennem og giver kunden feedback på mixet. Her fortæller han kunden, om der er noget der kan forbedres, for at opnå et bedre resultat. Dette er en tidskrævende service, men også en rigtig vigtig service. Når Holger på denne måde hjælper kunden med at forbedre deres mix, betyder det at der i sidste ende kommer en bedre master.

Kommunikation

I forbindelse med mixcheket, bruger Holger meget tid på at skrive mails med kunden.Når man skriver med kunden, skal man være knivskarp i sin kommunikation og det er vigtigt, at man får forklaret tingen på en måde, så kunden ikke bliver fornærmet. Man skal meget præcist, kunne forklare kunden de eventuelle problemer i mixet , og endnu vigtigere, man skal kunne forklare hvordan det eventuelt kan fixes. Det har overrasket mig, hvor meget kommunikationen med kunden fylder. Jeg har fået stor respekt for den evne Holger har til at forklare problematikkerne i et mix, og det er blevet meget tydeligt for mig, at i denne del af processen, gør en stor forskel, hvis man har evnerne.

Undervisning

Holger er, udover at være masteringteknikker, også underviser. Han har en ”lille” sidebeskæftigelse som hedder Center For Lydteknik, hvor han underviser en masse elever, i alt fra musikproduktion til lydteknik. Når der er elever sidder jeg typisk og følger med i undervisningen. Det meste af undervisningen er om emner som jeg i forvejen har styr på. Men det sker at der kommer noget nyt info. Jeg syntes det er super spændende at se, hvordan Holger underviser, og jeg er i løbet af min praktik blevet meget bevidst om at undervisning også skal være en del af min fremtid.

Selvstændighed

Når jeg ikke er hos Holger arbejder jeg hjemme. Jeg har i løbet af sommeren 2013 fået bygget studie så jeg har nogle gode faciliteter til at arbejde i.
Holger er rigtig god til at give mig nogle spændende opgaver med hjem. Det er meget forskelligt, hvad jeg arbejder med. Det kan være alt fra dansk dance, til græsk folkemusik.

Opgaverne

Jeg arbejder parallelt med Holger, det betyder at jeg laver de samme ting som Holger og at jeg hele tiden har mulighed for at sammenligne hans masters med mine egne. Jeg arbejder ikke på kundernes materiale, det gør Holger, så mine masters bliver ikke brugt til noget udover at jeg får prøvet kræfter med en masse forskellige opgaver.

Hvordan det er at lave mastering

Mastering er udfordrende, spændende og p!$$€ fedt. Udfordrende fordi der ikke er to numre som er ens. Man skal være 110% fokuseret, hele tiden, ellers risikerer man at overse de små detaljer som betyder at en masteringen er rigtig god. Mastering er spændende fordi man i løbet af den samme dag kan lave mange forskellige ting. Det tager i gennemsnittet en time at lave et nummer, derfor kan man på en dag nå at lave en del, dette betyder at man om morgenen kan lave Rock, til middag laver man Pop og om eftermiddagen kan det være Folk. Lyder det ikke som en lækker menu? Alle de førnævnte begrundelser summeret, er dét som gør at jeg syntes at mastering er så fedt.

Fremtidsplaner

Jeg håber og tror på at der er en fremtid for mig i Mastering. Det kommer til at kræve massere af hårdt arbejde og også nogle økonomiske investeringer, men hvis jeg yder en indsats og formår at få skruet en sund virksomhed sammen, så tror jeg på at det kan lykkes!

Besøg Lars’ mix hjemmeside
Besøg Lars’ personlige hjemmeside

Billede © Online Mastering