Philip Gabriel Petersen

Jeg vil begynde kort med at introducere min vigtigste baggrund inden for lydbranchen: Efter at jeg dimitterede på Sonic College, kunne jeg se tilbage på mange års musisk erfaring og personlig udvikling. Jeg har spillet klassisk guitar og optrådt til koncerter med orkestrer og ensembler mv. Derudover har jeg beskæftiget mig med flere andre genrer og deltaget i arrangementer rundt omkring i landet. Dels har jeg også deltaget i projekter hvor jeg har bidraget med lyddesign.

Begyndelsen på ansættelsen “Praktikophold”

Da jeg søgte efter praktiksteder, modtog jeg via mit netværk, en anbefaling fra en bekendt – der kender en bekendt, til No Parking Production /ApS. No Parking producerer bl.a. audiovisuelle produktioner og installationer til fx museer. I kan finde mere info om No Parking her: www.NoParking.dk

No Parking havde på daværende tidspunkt ikke en lyddesigner blandt deres ansatte, og de virkede meget interesserede i at tage mig ind som praktikant. Under min første samtale med dem, fortalte jeg om læringsudbyttet fra Sonic College og hvordan jeg kunne bidrage med denne viden til No Parkings installationer.
Jeg startede mit praktikophold kort tid efter. De havde på det tidspunkt, en video på tre min., hvor der manglede lyddesign og musik. Min første arbejdsopgave var derfor at producere musik og lyddesign til filmen, samt invitere skuespillere ind og dubbe. Jeg producerede et preview til et stykke skræddersyet musik til videoen, på blot få timer. Dette vakte begejstring. Ikke kun fordi jeg var hurtig og effektiv i mit arbejde, men også fordi musikken var med til at præge stemningen i videoen. Jeg tog kontakt til en af mine bekendte, der er violinist, og som jeg spillede sammen med i gymnasiet, for at få indført mere dybde i musikkens kvalitet. No Parking tog mig under deres vinger og fandt hurtigt flere arbejdsopgaver. Og med tiden fik jeg også større ansvar ifm. mine opgaver til No Parkings produktioner.

Mit netværk udvikler sig

I takt med min produktivitet hos No Parking, skete følgende; to måneder inde i praktikopholdet, satte No Parking mig i kontakt med Speakerbureauet, som de selv har et tæt samarbejde med. No Parking anbefalede mig og jeg blev som noget af det første kastet ud i Speakerbureauets indspilningsstudie for at optage en speak: Jeg modtog nogle få instrukser i, hvordan jeg skulle agere i studiet og efter små 10 minutter, sad jeg og styrede den tekniske del. Få dage efter, havde jeg et møde med Speakerbureauets ejer, og gik derfra med et freelance job, et sæt nøgler til studiet og højt humør. I kan finde mere info om Speakerbureauet her: www.Stemmer.dk

Hér gik det op for mig, hvor vigtigt netværket kan være: I de fleste sammenhænge, har netværket alene været grund til mine ansættelser. Det har for mit vedkommende betydet rigtig meget at få knyttet et ord med på vejen i forhold til mine produkter, da det har været et udgangspunkt til en evt. ansættelse. Jeg oplever også, at ved at jeg udviser interesse i andres projekter, og fortæller hvad jeg beskæftiger mig med eller hvad jeg kan bidrage med, bliver netværket større og mere indbringende.

Ansættelse og netværket I begyndelsen af 2016, så min situation således ud:

⁃ Deltidsansættelse på No Parking per 1. jan. 2016. 10 timer om ugen, med et fast beløb om måneden.
⁃ Deltidsansættelse på Speakerbureauet, med ansvar for bookning og instruktion i speak, samt lydtekniker og tonemester.
⁃ Freelance komponist og lyddesigner, hvor jeg tilbyder min ekspertise andetsted.

Eksempel på et freelanceprojekt jeg havde vinteren 2015/16, hvor jeg var ansvarlig for al lyd.

Mit arbejde på No Parking indebærer bl.a. at jeg har ansvaret for al lyd til produktionerne. Når en ny opgave introduceres for mig, begynder jeg at spørge ind til, i hvilken sammenhæng lydproduktet skal anvendes, hvad lyden skal kunne, og eventuelt få andre vigtige detaljer om projektet. Sonic College har I den grad givet mig mit grundlag for, hvordan jeg kommunikerer med kunden og derved leverer det ønskede produkt.

Eksempler på opgaver

⁃ Kulturnat med Nationalmuseet No Parking stod for en kæmpe projektion til brug på kulturnatten i 2015. Det foregik på Prinsens Palæ ved Frederiksholms Kanal, og fik mere end 10.000 besøgende på bare den ene dag. Temaet var en hyldest til Tolkiens fortællinger og filmen var opdelt i to faser. Min rolle til denne produktion bestod i at levere lyd til filmen. Først producerede jeg atmosfæren fra en by, der skulle vare ca. 10 minutter. Derefter begyndte to unikke sekvenser i forlængelse med hinanden. Jeg kunne have leveret en samlet fil af de to sekvenser, men vi befandt os sent i processen på daværende tidspunkt, og vi vidste ikke på det tidspunkt hvor lang pause der skulle være imellem de to sekvenser. Derfor leverede jeg de to sekvenser for sig i stedet for i forlængelse med hinanden, således at der var mulighed for at vælge længden på sekvenserne i sidste øjeblik.

41 x 12 meter projektion på facaden af Prinsens Palæ ved Frederiksholms Kanal

⁃ Ragnarockmuseet i Roskilde No Parking designede og leverede installationer til Ragnarockmuseet i Roskilde, hvor en af dem består af en interaktiv lysinstallation. Installationen har 8 sensorer, der hver især manipulerer med lyset på lærredet. Som besøgende, starter du med at træde ud af en elevator og hører et soundscape. Dette soundscape befinder sig i samme rum som lysinstallationen. Derfor blev jeg sat til opgave at skabe et lydunivers til lysinstallationen, hvor de to kunne spille sammen. Til installationen producerede jeg 4 tracks, der hver især looper; 1 rytmisk track der spiller non-stop, samt 3 tracks der aktiveres når visse sensorer er aktive.

Rockmuseet i Roskilde. Lysinstallationen på billedet er et eksempel på hvad mit arbejde har bidraget med.

Råd til komponisten/lyddesigneren

Der findes utallige opgaver at beskæftige sig med inden for lydbranchen, og det kan være besværligt at vælge hvilke man skal beskæftige sig med. I denne sammenhæng har Sonic College virkelig hjulpet mig på vej, pga. den brede viden jeg står med efter 3,5 års uddannelse. Jeg vælger opgaver med omhu, og sørger for fleksibel arbejdstid, så jeg ikke springer uforberedt fra A til B.

Generelt kan jeg give dette råd, som hjalp mig selv på vej: Vær åben overfor nye udfordringer og muligheder. Der er rigtig mange lydfolk ude i branchen, og der skal konkurreres for at få muligheden i at tage imod opgaver. Giv dig selv plads til at udvikle dig, og giv dig tid til at fortælle omverdenen at du er aktiv i branchen. Vær heller ikke bange for at tage chancer, – det åbner nye døre og nye kontakter som kan ændre dine opgaver i hverdagen (på den fede måde). Det kan virke voldsomt når man pludselig står overfor en ny kunde og en ny situation og du gerne vil levere varen i bedste kvalitet. Dér lærte jeg at give mig selv pusten og tage opgaverne i mit helt eget tempo, uden at blive presset af deadlines.

God fornøjelse og vi ses derude!