Andreas Hald

“Never question a swede!”

En sætning jeg flere gange fik smidt i hovedet af en tidligere lærer fra Sverige (sjovt nok), og desto mere jeg arbejder med svenskere, desto oftere dukker denne tidligere ”lektion” op i baghovedet på mig. I hvert fald med de svenskere jeg har arbejdet med.

Baggrund

Efter endt uddannelse hos Sonic College ramte virkeligheden mig hårdt. De sidste mange år af mit liv havde jeg brugt på uddannelse (long story short: HF (2 år), MGK (3 år), Musik Konservatoriet (3 år), Sonic College (3 ½ år), og nu var det altså tid til at klippe navlestrengen til SU og de trygge rammer, man trods alt er omgivet af på et studie.

Jeg er fra Jylland – oven i købet det nordligste Jylland – der hvor kragerne vender. For mig har det, udover de fantastiske vidder og Skagerrak, betydet, at jeg er vokset op med Janteloven i nærmiljøet. Man skal ikke komme og tro, man er noget. Og man skal ikke tage for store chancer, det hele skal helst være planlagt. Men den branche, jeg enten bevidst eller ubevidst har valgt, har tvunget mig til at bryde med de traditioner, løfte hovedet og springe hovedkulds og dedikeret ud i alt, jeg foretager mig.

Gennem min sidste tid på Sonic College, kom jeg i kontakt med nogle rigtig dygtige svenske komponister. Det var via ”jeg kender en, som kender en, der kender ham der, osv.” Men i sidste ende var det egentlig bare at gribe knoglen og ringe op og presse på. Igen, for ikke at falde for meget i detaljer, endte jeg, efter flere senden ”beviser” på ens kunnen frem og tilbage samt gæste-besøg i Stockholm, med at rykke teltpælene op og flytte til Stockholm. Der boede og arbejdede jeg, indtil jeg for nylig flyttede til København.

Et meget uskarpt billede af halvdelen af min kælder i Stockholm, hvor jeg sad og arbejdede.

Dette var kun mit sted, og altså ikke der hvor de andre sad og arbejdede. ”Toilettet” var ude i skoven…

Nu til selve kernen: Hvad laver jeg så nu efter endt skolegang?

Jeg har mit eget lille selvstændige firma. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde det aldrig er en kamp at få enderne til at mødes, men jeg vil personligt hellere sidde med de kampe og være i gang, end sidde i et dagpenge-fængsel og intet firma have. Al begyndelse er svær, og det tager tid at få det hele op at køre. Så det er bare at komme i gang. Her følger tre udvalgte projekter jeg har arbejdet med:

Broen 3 (TV Series 2011- )
I 2015, var jeg med på musik-produktions holdet til TV-serien ”Broen 3”. Efter at have været med til større- og mindre spillefilm (bla. ”Fasandræberne” og ”En Chance Til”), var det en enormt god erfaring at få lov til at arbejde med en TV-serie af denne størrelse. Det er et helt vanvittigt stort arbejde der ligger i at skrive musikken til sådan en serie. Serien har kørt i to sæsoner før denne den tredje og havde opnået et vis ry – blandt andet for sin nyskabende musik-side. ”Nordic-noir” er den genrebeskrivelse, der ofte bruges. Blandt andet på grund af dets ry og seriens høje ambitionsniveau, var der lagt op til hårdt arbejde. Arbejdsbyrden svarede lidt til at lave en spillefilm om ugen (1 afsnit/uge). Længden på et afsnit var omkring 57 minutter, og der var musik ca. 30-35 min. af tiden. Det er meget musik! Selve arbejdet foregik for mit vedkommende hos en komponist i Skåne. Typisk var jeg der 3-4 dage om ugen, og resten af tiden arbejdede jeg på afstand.

Trailer fra Broen 3 (musikken til traileren er musik fra selve serien)
Kontrolrummet somewhere in Skåne, hvor jeg arbejdede

Google (Google Ideas)

Jeg har skrevet musik og editeret lyd for en gruppe inden for Google i New York, kaldet Google Ideas. Et rigtigt spændende projekt. Google Ideas hjælper folk i de dele af verdenen, hvor de ikke har fri adgang til internettet og lever under daglige trusler og vold. Det er lande som Syrien, Kina, Rusland, Ukraine med flere. Google går ind og hjælper dem, primært med at undgå de hackerangreb de af staten udsættes for, stiller servere til rådighed m.m. Det er al musikken på hjemmesiden jeg har lavet (på nær en enkelt ”user-story” de efterfølgende selv har uploadet). Det meste musik findes på hjemmesiden under ”user stories”, eller man kan lytte til musikken uden interviews på min Soundcloud.

Arbejdet for mig gik ud på, at jeg fik tilsendt interviews der var optaget gennem Skype. De fleste ikke i den bedste kvalitet (enkelte meget dårlig lyd-kvalitet), omkring 40 min. lange. Dem klippede jeg ud fra nogle transcripts ned til ca. 3 minutters varighed, rensede dem for distortion, glitches, spectral repairs m.m. – det som var muligt at redde/gøre bedre (Izotope RX). Efterfølgende skrev jeg så baggrundsmusikken ud fra deres ønsker om denne, og musikken blev altså dermed skrevet specifikt til disse interviews og fylder derfor kun i de pauser, der er i sætninger og udvikler sig i takt med den historie, den interviewede fortæller.

Hjemmesiden (projektet hedder nu Jigsaw) – klik på billedet
Musikken

Magnus (documentary)

En norsk dokumentarfilm om Norges verdensmester i skak, Magnus Carlsen. Filmskaberen Benjamin Ree følger Magnus over en 10 årig periode, og afslører den sande historie om skakgeniet. Den er sat til at skulle have premiere efteråret 2016.

Komponisten på denne film er svenskeren Uno Helmersson, som hyrede mig ind til at bistå ham og assistere ham. Jeg samplede instrumenter/lyde til filmen og programmerede/samplede en masse synthesizers, som vi kunne bruge til musikken. Vi arbejdede os ind på den sound, musikken skulle have. Derudover skrev jeg videre på nogle af hans cues til filmen, forsøgte at addere/omarrangere og komme med nye ideer. Jeg skrev også selv enkelte cues til filmen – altså additional music.

Musikken skulle optages af et symfoniorkester, og til det tog jeg til Stockholm for at hjælpe med. Først brugte vi en uge på at færdiggøre al musikken, for derefter at skrive noder og klargøre sessions til dirigent, musikere og teknikere. Dirigenten var også arrangør på musikken, så de noder, vi skrev, var ”grov-skitser”. Med det menes der, at de var (forhåbentligt!) 100% korrekte og med alle de detaljer, vi kunne nå at skrive ind. Vi leverede både et samlet score og separate parts. Arrangørens opgave var så at gøre det endnu mere detaljeret og skrive det helt ud til alle, samt at vurdere hvornår der skulle dubbes m.m. Arrangørens opgave er meget vigtig, og han var super dygtig. Musikken blev spillet ind i Bratislava. Uno tog til Bratislava, mens jeg blev i Stockholm. Det gjorde jeg af den grund, at vi endnu ikke var færdige med alle noder, og derfor måtte jeg lave de sidste færdige og sende dem, mens han tog til Bratislava.

Efter to fulde indspilningsdage, kunne vi så begynde først at editere i optagelserne og derefter mixe musikken. Vi mixede det i et 5.1 setup og brugte ca. en uge på det.

Desværre har jeg ikke nogle musik-eksempler, jeg kan linke til, da filmen endnu ikke er klar. Men se den, når den kommer!

Sampling af en Zither
Et af kontrolrummene i Stockholm. Bagved er der ”instruktør-sofa” og synthesizere. Længere bagude er et indspilningsrum med alle instrumenterne

Ending this blog

Dette var lige et par indblik i, hvad jeg blandt andet går og laver efter endt uddannelse hos Sonic College. Mulighederne er mange, og det gælder om at gribe tyren ved hornene og arbejde igennem. Det bedste råd, jeg tror jeg kan give, er, at man skal forsøge at gøre sig uundværlig, der hvor man arbejder. Det er den bedste måde, hvorpå man kan få en fod indenfor og forhåbentligt få lidt arbejde. Der findes jo også fuldtidsarbejde derude, og det er ikke alle, der er skabt til at være freelancer. Det ved jeg heller ikke om jeg er, men man kan jo altid prøve på at lære det!

andreashald.dk