Lars Tirsbæk

Computeren og det software som den studerende har til rådighed på den, er et at de vigtigste værktøjer vi underviser den studerende i at bruge.

Måden hvorpå man arbejder med lyd, har altid været præget af den teknologi som der har været til rådighed. Teknologien har skabt nogle rammer, som dygtige teknikkere gennemtiden har formået at udnytte med stor kreativitet.

Undervisning i lydteknologi

På Sonic College underviser vi i lydteknologi. I den forbindelse er Universal Audios emuleringer af analogt hardware et vigtigt værktøj. Udover at deres plugins lyder rigtig godt, har vi også nogle plugins som også ligner originalerne. Dette giver mulighed for at demonstrere for de studerende, hvordan teknologien har udviklet sig med forskelligt hardware, og de studerende får mulighed for at arbejde med software som ikke kun ser ud som, men også lyder som originalerne. Det betyder at de, når de møder ”den ægte vare”, vil vide hvad de kan forvente af enheden, og de ved hvordan den lyder.

Selv om vi i dag har uendelige muligheder med vores computer, er lydproduktion stadig meget præget af hvordan man har arbejdet med lyd gennem tiden. Der er forskellige lydidealer som er opstået af den tilgængelige teknologi. Med UADs produkter i hånden kan de studerende lære hvorfor, og hvordan en lydproduktion fra 60erne, 70erne og 80erne er kommet til at få den sound som den har.

Ekstra kræfter til de studerendes computere

UADs software er bundet op på deres hardware. Dette betyder at man skal have enten et interface eller en DSP enhed for at kunne bruge det. Licenserne til softwaret er placeret på hardwaret.

På Sonic College har vi gennem et par år udskiftet største delen af vores interfaces til UADs apollo serie. I de studier hvor vi har andre interfaces, har vi installeret satelite, som er en DSP enhed. Dette betyder at uanset hvor vores studerende arbejder på campus, så har de adgang til UADs software pakke, helt uden bøvl med licenser.

Hardware har også indbyggede procceserings-krafter, som betyder at softwaren ikke belaster de studerenes computere og det giver dem derfor mulighed for at lave ting, som deres computer ellers ville have svært ved at håndtere.

Godt hardware sørger for sammenhæng i signalvejen

Det nytter ikke noget at have verdens bedste højttalere, hvis ens lydkort og monitor kontroller ikke er af en tilsvarende kvalitet, der skal være sammenhæng.

Vi har på uddannelsen prøvet en del forskellige produkter, og heldigvis findes der mange gode lydkort på markedet.

UAD har med Apollo serien lavet nogle rigtig gode interfaces og monitor controllere. Alt efter hvilken model man har, får man nogle tilpassede funktioner, der matcher de forskellige behov der kan være i et lydstudie. Vi har valgt forskellige modeller, der matcher behovene i vores studier.